Wednesday 26 June 2019
 
 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ
ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ἁγίου Δημητρίου  97, 546 33 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ.: 2310.270.008 - φαξ: 2310.268.480

 

Φιλόπτωχο Ταμείο

 

 

Το φιλόπτωχο ταμείο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου - Πολιούχου, είναι ένα από τα 42 συνολικά ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία της Ιεράς Μητροπόλεως και είναι υπεύθυνο για την παροχή βοήθειας προς πάσχοντας και δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
H Διοικούσα Επιτροπή του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού μας Ναού αποτελείται από τους:

 

1) Πρωτ. π. Γεώργιο Θεοδωρή, Πρόεδρο
2) κ. Μιχαήλ Ευστρατίου, Αντιπρόεδρο
3) κ. Τσαγκαρλή Ελισάβετ, Γραμματέα
4) κ. Σουλτάνα Δαλτζή, Ταμία
5) κ. Παπαδημητρίου Αθηνά, Μέλος
6) κ. Παπαϊωάννου Μάρθα, Μέλος
7) κ. Ασημίνα Συριώτη, Μέλος
8) κ. Θεοφανή Διαμαντοπούλου, Μέλος

 

Εκπρόσωπος της Διοικητικής Επιτροπής έχει ορισθεί ο κ. Μιχαήλ Ευστρατίου.

Η συνεργασία με τον προϊστάμενο του Ι. Ναού τους ιερείς και τη Διοικητική Επιτροπή είναι υποδειγματική σε όλους τους τομείς.

 

Το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού μας αποφασίζει και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εγκρίνει, κάθε ποσό που θα δαπανηθεί.

 

Συγκεκριμένα από τον Ιερό Ναό μας βοηθούνται άποροι αδελφοί μας, μετά από σχετική εξακρίβωση της ανάγκης τους, εκ μέρους των ιερέων και των υπεύθυνων κυριών του Φιλοπτώχου Ταμείου. Κάθε μήνα και σε ετήσια βάση δίδονται  βοηθήματα (οικογενειακά, ατομικά και φοιτητικά - μαθητικά), εφόσον υπάρχει ανάγκη.


Το σημαντικότερο σημείο αναφοράς στον τομέα της φιλανθρωπίας του Ι. Ναού μας είναι η επι σειρά ετών λειτουργία του συσσιτίου επι της οδού Αμύντα 11, όπου βρίσκουν καθημερινά φαγητό 270 και πλέον άποροι και άστεγοι συνάνθρωποί μας, καθώς και η ιματιοθήκη παροχής δωρεάν ιματισμού, η αποθήκη φαρμάκων και το παράρτημα του κοινωνικού ιατρείουΩΡΛ της Ι.Μ.Θ, που λειτουργούν επίσης στο ίδιο χώρο. Επίσης κατά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του Δεκαπενταυγούστου, χορηγεί έκτακτη ενίσχυση σε ενδεείς αδελφούς μας (χρήματα καί διάφορα είδη) και ενισχύει το Γ.Φ.Τ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τέλος, το Φιλόπτωχο Ταμείο δεν μένει αδιάφορο σε περιπτώσεις ενδεών συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα και τις δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας (πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΦΑΡΜΑΚΑ κλπ).

Σε μια εποχή κρίσεων, οικονομικής και αξιών, προσπαθούμε με τη βοήθεια του Θεού και του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου, να προσφέρουμε όχι μόνο υλική βοήθεια στους ενδεείς αδελφούς μας, αλλά και ηθική στήριξη, ώστε να έχουν την αίσθηση και την πεποίθηση ότι η Εκκλησία είναι πάντα κοντά τους.

 

 

Αγαπητοί μας,

 

Γνωρίζουμε  και εμείς πολύ  καλά,  ότι οι άνθρωποι δίπλα μας, ειδικά στις ημέρες που ζούμε  δυσκολεύονται πολύ, η απελπισία  είναι ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπά τους και κατακυριεύει την καρδιά τους. Το γνωρίζουμε γιατί πρώτος σταθμός τους στην αναζήτηση  της ελπίδας τους είναι ο Ναός της περιοχής τους, η Ενορία τους. Στόχοι και αγώνας του Ναού  μας, αλλά και του Φιλοπτώχου Ταμείου είναι ο εναγκαλισμός όλης της τοπικής κοινωνίας και η αντιμετώπιση, με τρόπο μεθοδικό, των προβλημάτων που  δημιουργεί η παρούσα ποικιλόμορφη  κρίση, καθώς και η ανάπτυξη του προνοιακού έργου, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει κάθε μέρα τα απαραίτητα ή έστω  να μην έχει ένα πιάτο φαγητό. Γνωρίζουν οι ευλαβείς αδελφοί μας Θεσσαλονικείς, ότι η  τοπική   Εκκλησία επιτελεί σημαντικό  έργο, γιατί πολλοί το στηρίζουν   εθελοντικά και το ενισχύουν οικονομικά. Επιθυμούμε όμως να κάνουμε  όλοι μαζί κάτι παραπάνω. Γι΄αυτό πάντα είναι πολύτιμη και η δική σας συμβολή.

 

 

Ο Θεός μαζί σας!

 

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2310260915 & 6977890432
2310241711 συσσίτιο (12.00-14.00)